karakosta-efrosini-dermatologos-afrodosiologos-perasame-kalokairi-parea-hlio
Περάσαμε το καλοκαίρι μας παρέα με τον ήλιο μας
4 Σεπτεμβρίου 2022
Εμφάνιση όλων

Η Χειρουργική αφαίρεση στην θεραπεία παθήσεων του δέρματος – Δερματοχειρουργική

karakosta-dermatologos-afrodosiologos-xeiroyrgiki-afairesi-therapeia-pathiseon-dermatos-dermatoxeiroyrgiki-main

Το δέρμα αποτελεί σημαντικό όργανο του ανθρώπου, καταλαμβάνει μια επιφάνεια σχεδόν δύο τετραγωνικών μέτρων, συμμετέχει σε πάρα πολλές λειτουργίες που αφορούν στην άμυνα αλλά και στην ομοιόσταση (ισορροπία) του οργανισμού, περιλαμβάνει εκατομμύρια νευρικές απολήξεις, αδένες και άλλες μικροσκοπικές δομές, παράγει μελανίνη για προστασία από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, περιλαμβάνει τις τρίχες και τα νύχια και κυρίως είναι το όργανο που περιβάλλει και προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το χρώμα του ατόμου. Η βλάβη μεγάλου τμήματος του δέρματός μας είναι ασύμβατη με την ζωή.

Όπως είναι φυσικό, κάθε αλλαγή στο δέρμα μας γίνεται αμέσως αντιληπτή. «Κοκκινίλες», σπυράκια, σπίλοι, ξηροδερμία, διογκώσεις κλπ είναι τα πρώτα σημάδια που αντιλαμβάνεται και βλέπει κάποιος αφού είναι άμεσα ορατά σε ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος και συχνά τον ενοχλούν και τον ανησυχούν. Συχνά η αγωγή γίνεται με συντηρητικά μέσα: φάρμακα, χάπια, κρέμες, αλοιφές ή άλλη τοπική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι απαραίτητη η συμβολή της χειρουργικής εκτομής τόσο για διάγνωση μιας βλάβης όσο και για θεραπεία. Το κομμάτι αυτό της Δερματολογίας καλείται Δερματοχειρουργική.

Οι συνηθέστερες δερματικές βλάβες είναι καλοήθεις, όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μια βλάβη είναι προ-καρκινική (δηλαδή μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο) ή είναι κακοήθης.1. Καλοήθεις βλάβες του δέρματος είναι:

 • Κύστεις και ψευδοκύστεις, τριχικές, επιδερμοειδείς, κέχρια, τριχοεπιθηλίωμα, συρίγγωμα κ.α.
 • Σπίλοι κοινοί επίκτητοί μελανοκυτταρικοί, κυανοί σπίλοι, σμησματογόνοι σπίλοι κ.α.
 • Υπερκερατώσεις σμηγματορροικές, κερατοακάνθωμα
 • Αγγειώματα, αγγειοκερατώματα, πυογόνα κοκκιώματα, φλεβική λίμνη

 • Ουλές χειλοειδείς, ίνωμα, ιστιοκύτωμα
 • Λιπώματα ξανθελάσματα, ξανθώματα κ.α.
 • Θηλώματα μισχωτά, ιογενή και μη, κονδυλώματα, τέρμινθοι, ακροχορδόνες, οζίδια, μυρμηκίες κ.α.
2. Προκαρκινικές βλάβες του δέρματος (μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις) είναι:

 • Σπίλοι συγγενείς και δυσπλαστικοί μελανοκυτταρικοί, δυσπλαστικοί του Clark
 • Ακτινικές υπερκερατώσεις, νόσος Βοwen, νόσος Querya
 • Δερματικό κέρας3. Κακοήθεις βλάβες του δέρματος είναι:

 • Σπανιότεροι όγκοι από τα εξαρτήματα του δέρματος (πολύ κακοήθεις όγκοι) που προέρχονται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, τους αποκρινείς αδένες και τους σμηματογόνους αδένες π.χ ποροκαρκίνωμα, όγκος Merkel
 • Μεταστατικοί όγκοι στο δέρμα από άλλα όργανα


Στις περισσότερες από τις παραπάνω καταστάσεις η θεραπεία είναι χειρουργική αφαίρεση εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες χρειάζονται ειδικούς δερματολογικούς χειρισμούς. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση μιας πάθησης είναι δύσκολη και τότε βασιζόμαστε σε τμηματική βιοψία και ιστολογική εξέταση από ένα μικρό τεμάχιο δέρματος της βλάβης όταν όμως το μέγεθος μας το επιτρέπει η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί και την θεραπεία και την ιστολογική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για την επιλογή της θεραπείας. Ο Δερματολόγος θα εξετάσει, θα συμβουλεύσει και θα εξηγήσει λεπτομερώς την πάθηση και την ενδεδειγμένη θεραπεία με ενδελεχή παρατήρηση, λεπτομερές ιστορικό καθώς και σύγχρονα εργαλεία διάγνωσης π.χ. ψηφιακή δερματοσκόπηση, μοριακός έλεγχος PCR, κ.α.  Στη συνέχεια θα προγραμματοποιηθεί η Δερματοχειρουργική επέμβαση από τον Χειρουργό του ιατρείου μας με τοπική αναισθησία, με ελάχιστο ή καθόλου πόνο και η βλάβη στέλνεται για βιοψία προς επιβεβαίωση της διάγνωσης. Μετεγχειρητικά ο ασθενής παρακολουθείται στο ιατρείο για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία και η καλή επούλωση.

Η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή πληροφόρηση και η καλή συνεργασία ιατρών – ασθενή είναι τα συστατικά για την ολοκληρωμένη θεραπεία των δερματοχειρουργικών ασθενών μας.


Με εκτίμηση

Γιάννος Ψαθάς

Γενικός Χειρουργός

Χειρουργική Ογκολογία, Χειρουργική Θυρεοειδή Αδένα

Πελασγίας 1 – Περιστέρι, Τ.Κ. 12131

Τηλ: 210 574 6916 – www.karakosta.gr

Καρακώστα Ευφροσύνη
Καρακώστα Ευφροσύνη
Υπεύθυνη ιατρός ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος - Εξειδίκευση Laser Ιατρικής