karakosta-efrosini-dermatologos-afrodisiologos-peristerh-athina-atopiki-dermatitis-atopiko-ekzema
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΣ Η ΑΤΟΠΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ
17 Σεπτεμβρίου 2017
karakosta-efrosini-dermatologos-afrodisiologos-peristerh-athina-reflexotherapeia
Ρεφλεξοθεραπεία
19 Ιουνίου 2018
Εμφάνιση όλων

 ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ Η ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

karakosta-efrosini-dermatologos-afrodisiologos-peristerh-athina-kyttaritida-nosos-aisthitiko-problima

Το τέλειο σώμα είναι ένα μεταβλητό μοντέλο στις διάφορες εποχές και πολιτισμούς. Υπάρχουν όμως σταθερά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα οποία το σώμα είναι αρεστό και επιθυμητό. Στην εποχή μας όπως υποστηρίζεται από πολλούς  το τέλειο σώμα είναι χωρίς κυτταρίτιδα, χωρίς τοπικό πάχος, λεπτό και γυμνασμένο. Το πρότυπο αυτό δεν διαφέρει και πολύ από το  τέλειο σώμα του αρχαιοελληνικού  πολιτισμού, γεννήτορα του σημερινού δυτικού πολιτισμού της επιστήμης και της σκέψης.

Τότε επικρατούσε η φιλοσοφία και η θεωρία του ιδανικού και ο υγιής και τέλειος νους χρειαζότανε ένα υγιές και τέλειο σώμα, τούτο το επέβαλλαν κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και ανάγκες που στηρίζονται στην ύπαρξη αρτιμελών και υγιών ατόμων. Ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία σαν βοηθός της καθημερινής ζωής βρισκότανε στα πρώτα της βήματα ενώ η ιατρική  είχε μόλις γεννηθεί. Απεναντίας  η πανίσχυρη φύση  πολύπειρη και σοφή  επέτρεπε μόνο στους ανθεκτικούς οργανισμούς να επιβιώνουν και η αποθέωση του υγιούς προέκυπτε ως ανάγκη.

Με το πέρασμα των αιώνων και ιδίως στη δική μας εποχή αυτό δεν είναι απαραίτητο. Όλοι επιβιώνουμε χάρη στην ιατρική και την τεχνολογία. Όμως οι χιλιάδες αποχρώσεις και οι συνδυασμοί της υγείας και της ασθένειας, του όμορφου και του άσχημου, του σοφού και του ανόητου, δημιουργούν το σημερινό υπαρκτό άνθρωπο που έχει άποψη για το πως θα ήθελε το δικό του σώμα και αυτό να μπορεί να προσπαθήσει  να το επιτύχει ή όχι.

Η αποθήκη ενέργειας στον οργανισμό του ανθρώπου είναι ο λιπώδης ιστός. Στο δέρμα αποτελεί το βαθύτερο υποστηρικτικό του στρώμα, που λέγεται υπόδερμα. Σε αυτό το χώρο τα λιποκύτταρα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ομάδες που διαχωρίζονται μεταξύ τους με διαδρομές από ίνες συνδετικού ιστού, όπου διατρέχουν τα αγγεία και τα νεύρα του δέρματος. Μέσα από το πυκνό αυτό πλέγμα των αγγείων γίνεται η μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα με αρτηριακό αίμα, ενώ με το φλεβικό αίμα και το λεμφικό δίκτυο απομακρύνονται και αποχετεύονται στα όργανα καθαρισμού οι άχρηστες ουσίες των καύσεων, του μεταβολισμού και οι τοξίνες. Το λίπος των λιποκυττάρων μέσω της λειτουργίας της λιπόλυσης μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα που αφομοιώνονται από τον  οργανισμό. Όταν οι μηχανισμοί αυτοί μπλοκάρουν, τότε τα λιποκύτταρα γεμίζουν και διογκώνονται, συμπιέζουν τα αγγεία και τα νεύρα, οι άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού δεν απομακρύνονται, κατακρατούνται νερό και λίπος, το πάχος αυξάνεται τοπικά και προσπαθώντας να βρει μία διέξοδο ανάμεσα στον ανελαστικό πια αλλοιωμένο συνδετικό ιστό, εξογκώνεται προς τα έξω και το δέρμα παίρνει την όψη <<φλούδας πορτοκαλιού>>, είναι κρύο, πονάει, έχει δηλαδή πια εγκατασταθεί η καλούμενη κυτταρίτιδα και έχουν πάψει να λειτουργούν φυσιολογικά ο λιπώδης, ο κολλαγόνος και ο ελαστικός ιστός, τα αγγεία και τα νεύρα.

Η εκφυλιστική αυτή κατάσταση αποκαλείται και λιποδυστροφία ή υδρολίπωση διότι η κατάληξη -ίτις  στον όρο κυτταρίτις παραπέμπει ιατρικά στην ύπαρξη φλεγμονής ενώ επιπλέον υπάρχει μια άλλη σοβαρή κλινική οντότητα λοίμωξης του δέρματος και των μαλακών μορίων που καλείται κυτταρίτις που είναι νόσος και έχει ανάγκη εντατικής θεραπείας με αντιβιοτικά, πράγμα που η αισθητική κυτταρίτις δεν έχει ανάγκη. Έτσι λοιπόν οι δερματολόγοι ανέφεραν την κατάσταση αυτή με τον όρο <<η λεγόμενη κυτταρίτις>> για να την διαχωρίσουν από την ασθένεια κυτταρίτιδα.

Στο δικό μας δερματολογικό ιατρείο η κυτταρίτις αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα υγείας που χρειάζεται και τον γιατρό και τον αισθητικό. Εξάλλου πρόκειται για εκφυλιστική πάθηση που δημιουργεί ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα σε όποιον την έχει. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτό σημαίνει έλλειψη υγείας και είναι αντικείμενο και υποχρέωση της ιατρικής τέχνης να το αντιμετωπίσει. Εδώ όμως χρειάζεται  τη συνεργασία της αισθητικής τέχνης  η οποία έχει την ειδικότητα και την ευθύνη να ασχολείται με την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος.

Η κυτταρίτιδα αποτελεί το φόβητρο των γυναικών, λόγω του τύπου της γυναικείας κατανομής  του λίπους στο κάτω μισό του σώματος(ιδίως στον επικρατούντα σωματότυπο της μεσογειακής γυναίκας )στα μπράτσα και στον αυχένα (καμπούρα της γριάς)αλλά και λόγω των οιστρογόνων και των ορμονικών μεταβολών (εφηβεία, εμμηνόπαυση). Εμφανίζεται τόσο σε υπέρβαρες γυναίκες όσο και σε αδύνατες και γυμνασμένες. Τελευταία αρχίζει να εμφανίζεται και σε άνδρες, ίσως λόγω της διατροφής που περιέχει πολλές ορμόνες ή από λήψη φαρμάκων.

Είναι απαραίτητο, συνεπώς, για να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα ένα συντονισμένο και πολύπλευρο σχέδιο δράσης, το οποίο στο ιατρείο μας υπάρχει οργανωμένο ιατρικά και αισθητικά.

Η κυτταρίτιδα δεν θεραπεύεται με σκληρή γυμναστική ούτε με δυνατές μαλάξεις και χειρισμούς απεναντίας αυτά θα την επιδεινώσουν.

Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση των εκφυλισμένων ανατομικών δομών, αποκατάσταση της αιματικής λειτουργίας, βαθειά οξυγόνωση και ενυδάτωση για την σωστή λειτουργία του ελαστικού συνδετικού ιστού ως στηρικτικό πλέγμα που βοηθάει τις διαδρομές των αρτηριών, των φλεβών, και των αγγείων ώστε να γίνεται σωστά η τοπική μεταφορά και ανταλλαγή του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και κυρίως η απομάκρυνση των προϊόντων  του μεταβολισμού και τον τοξινών προς τα τελικά όργανα καθαρισμού (ήπαρ και πνεύμονες).Παράλληλα με τη θεραπεία αποκατάστασης οι νευρικές ίνες που είχαν εγκλωβιστεί στο σκληρό συνδετικό ιστό απελευθερώνονται και λειτουργούν μεταφέροντας σωστά τα μηνύματα μεταξύ εγκεφάλου και τοπικών ιστών για  καλύτερη λειτουργία τους και την σωστή τους θρέψη. Η περιοχή παύει να πονάει και να κρυώνει.

Στόχος της θεραπείας επίσης είναι η λιποδιάλυση και η απομάκρυνση της περίσσειας λιπώδους ιστού ώστε το δέρμα να πάψει να μοιάζει με καπιτονέ πάπλωμα, ενώ η ενυδάτωση και η αποκατάσταση της δομής της επιδερμίδας να απαλείψει την όψη φλούδας πορτοκαλιού.

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και το μέγεθος του προβλήματος.

Εξειδικευμένα υλικά που στοχεύουν στο συνδετικό και λιπώδη ιστό εισάγονται με Μεσοθεραπεία, Ιοντοφόρηση, Φωνοφόρηση με υπερήχους, Οξυγονο-οζονοθεραπεία για την οξυγόνωση των ιστών και την διάσπαση του λίπους. Ρεφλεξοθεραπεία για τον λειτουργικό συντονισμό  την ομοιόσταση και  την μείωση του stress Φωτοχρωμοθεραπεία, laser και πολωμένο φως για την βιοδιέγερση των ιστών, Λεμφικό μασάζ για την αποχέτευση της λέμφου μαζί με τις τοξίνες, ειδική Πρεσσοθεραπεία για την τόνωση του φλεβικού, του αρτηριακού και λεμφικού δικτύου.

Πήλινγκ και μάσκες Θαλασσοθεραπείας για την ομαλοποίηση της επιδερμίδας, κατάλληλη Διαιτητική αγωγή και διατροφή είναι όπλα που ρίχνονται όλα στην μάχη για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

 

 

Καρακώστα Ευφροσύνη
Καρακώστα Ευφροσύνη
Υπεύθυνη ιατρός ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος - Εξειδίκευση Laser Ιατρικής